18 Kasım 2012 Pazar

çikolata nasıl üretilir uzun yazı

Çikolata, dünyanın en sevilen tatlarından biridir ve tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılır. Çikolataya istendiğinde fıstık, fındık ve süt de katılabilir. Çikolata besin değeri yüksek, bedeni geliştiren ve enerji veren bir yiyecektir. Bu muhteşem tadın önce nerden gelip nereye savrulduğuna bir göz atalım.
Önce Kısa Bir “Çikolata Tarihi”…
Çikolatanın bilinen en eski geçmişi Aztek-Meksika uygarlığına dayanmaktadır… Azteklerin “çokolat” adını verdikleri içinde kakao taneleri, bal ve vanilya olan bir içecekleri olduğu bilinir.
cikolata tarifi cikolata nasil yapilir1 Çikolata Tarifi Çikolata Nasıl Yapılır?
“Çokolat” hakkında:”Tanrıların Gıdası”…
Meksika’yı keşfi sırasında Cortez, Aztek Kızılderilileri’nin kakao tohumlarıyla, ‘sıcak içecek’ anlamına gelen “chocolatl” adlı bir içecek hazırlayıp içtiklerini gözlemledi. 1519 yılında, günde 50 porsiyon chocolatl içtiği rivayet edilen İmparator Montezuma, İspanyol konuklarına altın kadehler içinde bu içecekten sundu. Chocolatl’a, tanrılara sunulan bir yiyecek muamelesi yapıyordu İmparator.
Bütün saygın rolüne karşın İmparator’un verdiği chocolatl hayli tatsızdı. Cortez ve arkadaşları şekerlendirmek suretiyle damak tadlarına daha uygun bir hale getirdiler chocolatl’ı.
İspanya’ya qötürülen içecek yaygın kabul gördü. İnsanlar tarçın ve vanilya gibi bir çok yeni madde ekleyerek içeceği hayli değiştirdiler. Sonunda biri çıktı ve sıcak içilmesi durumunda daha da lezzetli olacağını keşfetti.
Bu haliyle içecek, İspanyol aristokrat sınıfı arasında sıkı hayranlar kazandı. İspanya, denizaşırı kolonilerinde kakao tarımını yaygınlaştırmaya girişti. Bu da ülke için oldukça kârlı bir işe dönüştü. İspanya yaklaşık bir asır süresince Avrupa’dan bu işin nasıl yapıldığını büyük bir başarıyla saklamayı da başardı ayrıca.
cikolata tarifi cikolata nasil yapilir2 Çikolata Tarifi Çikolata Nasıl Yapılır?
Fakat asıl çikolata tarihi,Kolomb’un kakao tanelerini İspanya’ya getirmesiyle başlar.
Kristof Kolomb,bu çikolata taneleri ilk gördüğünde bunları Azteklerin parası zannediyor ve niçin kullanıldığını anlamıyor,daha sonraki seferlerde İspanya’ya getiriliyor.
Çikolataya gelince…
İspanyollar kakao’yu şekerlerler ve bu da zamanla Avrupa genelinde yayılır.
Çikolata Avrupa’ya Yayılıyor…
Kakao üretimi işini yürüten İspanyol din adamları sonunda sırrı açıkladılar. Bu aşamadan sonra, bu, sağlık açısından da yararlı besinin Avrupa’ya yayılması çok fazla sürmeyecekti. 1657′de İngiltere’de sadece çikolata servisi yapan yerler açıldı.
Ardından üretime makinalar girdi. Seri üretimde hız, kakao tohumlarının öğütülmesinde buharlı makinaların kullanılmaya başlamasıyla büyük bir ivme kazandı. 1730′lara gelindiğinde seri üretime geçildi ve çikolata pahalı bir besin olmaktan çıkıp herkesin mali gücünün yetebileceği bir lezzet haline geldi.
1828′de, kakao presi hem fiyatların iyice gerilemesini hem de -kakao yağının içecekten ayrılmasını temin ettiğinden- lezzetin artmasını sağladı.
1847′de bir İngiliz firması çikolatayı yiyecek olarak piyasaya sürdü. 1876′da da İsviçre’de Daniel Peter çikolataya süt katmanın bir yolunu bularak bugünkü sütlü çikolataya babalık etti.
Çikolata Amerika’ya Geliyor!…
ABD’de de çikolata üretiminin gelişmesi başka hiç bir yerde olmadığı kadar hızlı oldu. ilk çikolata fabrikası 1765′te New England’da kuruldu.
2. Dünya Savaşı’nda ABD hükümeti çikolatanın besleyici özelliklerinin farkına vararak bu leziz yiyeceği askerlerine temin etmeye başladı. Çikolatanın bir rolü de müttefik askerleri arasında grup ruhunu oluşturmak oldu. Hatta çikolata astronotların diyetine bile konulmaya başlandı.
Kakao Ağacı Yetiştirilmesi…
Kakao ağacının kökeni tartışmalıdır. Bazılarına göre Amazonlar bazılarına göre ise Venezüella veya Orta Amerika’dır.
İyi bakılmış kakao ağacı ilk meyvesini beş yaşında verir. Bu süre bakıma göre 3 seneye kadar da indirilebilir. Meyve, bezelye benzeri bir kabuk içindedir.
Çikolata Tarifi
Malzemeler
Kakao Tohumu
Şeker
Vanilya
Havan (sarımsak falan dövmek için gereken şey)
Baharat öğütücü
Hindistan cevizi / Antepfıstığı / kuru üzüm / (bunlar opsiyonel)
Çikolata Yapımı:
Kakao tohumları tepsiye serpiştirilir ve 400 derece sıcaklıkta yarım saat fırınlanır.
Daha sonra kakao tohumlarının kabukları ayıklanır, baya yorucu bir işlem olacak.
Pişirip kabuklarından ayırdığımız kakaolar soğumaya başladığında havanda bir güzel dövülür.
Küçük parçacıklar haline getirilir. Bu küçük parçacıkları baharat öğütücüden geçiriyoruz,
Kıvamı yumuşak olacaktır, kesinlikle sıvı halde değil ama yumuşak.
Kakaolarımız öğütüldükten sonra, çikolatamız hemen hemen hazır, bir tenceye alıp bir güzel
pişirmeye başlıyoruz. Ve içerisine şeker ve vanilya atıyoruz, ve sıvı hale gelecek şekilde kaynatıyoruz.
Bu işlemler sırasında kıvamı istediğiniz gibi gerçekleştirebilirsiniz, her aşamada tadına bakarak doğru tadı bulabilirsiniz.
Hindistan cevizi, antep fıstığı ne isterseniz ekleyebilirsiniz.
Dondurmanın üstüne dökmek veya kalıpların içine döküp soğutarak evinizi çikolata fabrikasına dönüştürmek size kalmış.
Afiyet olsun

İlgili yazılar:

  1. Epilepsiyi Anlamak (24)
  2. TANSİYON VE ŞEKER HASTALIKLARI-DOÇ.DR.ÖMER COŞKUN’DAN BİTKİSEL ÖNERİLER (23.7)
  3. Gebelik Sorunları ve Beslenme (23.5)
  4. ARADIGINIZ HERŞEY BURADA 5 DAKİKA AYIRIN (23.5)
  5. Sağlıklı Diyet Nasıl Yapılır [Sağlıklı] (23.4)
  6. Kilo verdiren 31 öneri (22.8)
  7. ÇOCUĞUMUZU SAĞLIKLI BESLEMEK İÇİN yapılması gerekenler (22.2)
  8. İKİ HAFTA DİYETİ (21.9)
  9. Evlilik kilo aldırıyor mu? (21.3)
  10. Çikolatalı Cilt Bakımı (20.9)
  11. Sınava kadar abur-cuburu terk edin (20.7)
  12. Burca Göre Diyet (20.5)
  13. Burca Gore Diyet Onerileri (20.5)
  14. Delikanlılara ‘light’ ürünler (20.4)
  15. Delikanlılara ‘light’ ürünler (20.4)
  16. saglikbilgini.com arşiv (20.1)
  17. 2011 saglık haberleri guncel saglikbilgini haberleri (20.1)
  18. FORMUNU KORUMA YOLLARI (20)
  19. Saglik haberleri arşivi (19.3)
  20. Şifalı Bitkiler (19.1)
  21. Sekerin de Tadi Kacti! (19.1)
  22. Saglik haberleri 24 ara 2010 saglik bilgini haberleri güncel (19.1)
  23. Kalori yakmanın 100 yolu (19.1)
  24. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktor Yaklaşımları (Metabolizma,Endokrin,Beslenme) (19.1)
  25. Sibel Can Yaptıgı Diyet (19)
  26. Cilt bakımı nasıl yapılır (19)
  27. hollywood diyeti (18.9)
  28. Prostat için nasıl beslenmeliyiz? (18.9)
  29. Doğumdan sonra beslenme nasıl olmalı (18.9)
  30. Sağlıklı kilo nasıl alalım? (18.8)

Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder