19 Eylül 2012 Çarşamba

narkoz alerjisi

ANESTEZİ ve ANALJEZİ NEDİR?


sponsorlu bağlantılar

Anestezi An-: olumsuzluk eki ve –estezi:duyu, his kelimelerinden oluşmuş duyarsızlık, hissizlik demektir. Analjezi ise benzer yaklaşımla oluşturulmuş ve ağrısızlık anlamında bir kelimedir.

KAÇ ÇEŞİT ANESTEZİ YÖNTEMİ VARDIR?
Anestezi kabaca 3 tipe ayrılabilir;
  1. Genel Anestezi: Hastanın hayati fonksiyonları devam ederken, bilinç kaybı, refleks azalması ve kas gevşemesi ile sağlanan anestezi çeşididir. Ameliyat süresince hasta anestezi uzmanı tarafından takip edilerek, tansiyon, nabız, ateş gibi değerleri devamlı takip edilir. Genel anestezi uygulanan hasta ameliyat sırasında olanları algılayamaz ve hareket edemez. Hastalar anestezi işlemleri sırasında kusmanın önlenmesi için, genel anestezi almadan önce ve ameliyat ardından mutlaka 6 saat süre ile aç olmalıdır.

  1. Bölgesel anestezi yöntemleri: Bu yöntemler spinal anestezi, epidural anestezi ve çevre sinirlerin blokları olmak üzere sınıflanabilir.
*Spinal anestezi hasta oturur/yan yatar  pozisyonda iken önceden uyuşturulmuş bel bölgesinden çok ince bir iğne ile girilerek ilaç verilmesi ile uygulanır. Hasta 5-10 dk içerisinde bel hizasının altında kalan bölgede bacaklarını hareket ettiremez ve ağrı duymaz hale gelir. Etkisi kullanılan ilaca bağlı olmak üzere 1-3 saat arasında değişir. Bu yöntemin avantajları hastanın ameliyat sırasında uyanık olması sebebi ile uyutma ve uyandırma işlemlerine gerek kalmadan konforlu şekilde anestezi alması, ameliyat sonrasında 2 saat içerisinde ağızdan beslenmeye başlayabilmesi, ameliyat sahasındaki dokuların daha hızlı şekilde iyileşmesidir. Spinal anestezi ile bel hizası altında kalan her türlü cerrahi girişim örneğin: diz protezi, diz artroskopisi, prostat ameliyatları…yapılabilir. Spinal anestezide işlem öncesinde hastaya yeterli sıvı verilmemesine bağlı olarak tansiyon düşmesi ve işlemden 1 gün sonra başlayan ve ayağa kalkmakla artan bir başağrısı görülebilir. Bu sakıncalar hastalara yeterli sıvı verilmesi ile hiçbir  iz bırakmadan iyileşir.
* Epidural anestezi, spinal anesteziye benzer ancak burada hastanın bel bölgesine balık misinası kalınlığında bir kateter yerleştirilerek işlem tamamlanır. Bu kateterin dışarıda kalan ucundan ilaç verilerek sağlanan ağrısızlık istenirse sadece ameliyat boyunca değil günlerce sürdürülebilir. Spinal anestezi konusunda bahsedilen avantaj ve yan etkiler epidural anestezi için de geçerlidir. Epidural anestezide spinal anesteziye göre en önemli farklılık hastanın ağrı duymamakla birlikte bacaklarını hareket ettirebilmesidir. Epidural anestezi ile kateterin yerleştirildiği seviyeye göre boyun hizasından başlayarak, ayak ameliyatlarına kadar birçok operasyon örneğin; rahim ameliyatları, kalça-diz protezi, ağrısız doğum… yapılabilir. Bir epidural anestezi çeşidi olan kaudal anestezi ise genellikle 10 yaşından küçük çocuklarda bel hizası altında yapılacak ameliyatlarda örneğin: sünnet, inmemiş testis…uygulanan bir yöntemdir.
*Çevresel sinirlerin blokajı kol veya bacak ameliyatlarında ilgili sahaya giden sinir kökünün uyuşturulması ile sağlanır. Bu tip anestezi örneğin; her türlü el yaralanmaları, ayak yaralanmalarının… gibi ameliyatlarda kullanılır.
*Lokal anestezi sadece ameliyat yapılacak sahanın uyuşturulmasıdır örneğin; cilt benlerinin çıkarılması, basit kesilerin onarımında… kullanılır.
ANESTEZİ UZMANININ EĞİTİMİ VE ÇALIŞMA ALANI NELERDİR?
Anestezi uzmanlığı 6 yıllık tıp fakültesi eğitimini takiben tıpta uzmanını geçerek anesteziyoloji anabilim dalında 4 yıl süren bir eğitim ile tıp doktorlarına verilen bir ünvandır. Anestezi uzmanı aldığı genel tıp eğitimi dışında, her türlü genel ve bölgesel anestezi uygulamalarını, farklı müzmin hastalıkların varlığında örneğin; diabet, astım, kalp hastalıkları… ve değişik yaş gruplarında örneğin; yenidoğan, yetişkin, yaşlı… anestezi sağlama yöntemlerini, yoğun bakımda ve kronik ağrılı hastalıklarda tanı ve tedavi şekillerini eğitimi süresince öğrenir ve uygular. Anestezi uzmanlarının görevleri şu şekilde özetlenebilir:
·              Ameliyat öncesi hastanın anestezi polikliniğinde muyane edilmesi ve dosyasının incelenerek, uygulanacak anestezi yöntemi ve olası risk düzeyinin belirlenmesi
·              Her türlü tanı ve tedavi amaçlı girişim sırasında ör: bilgisayarlı tomografi, kadın hastalıklarında biyopsi alınması, kalın barsak hastalıklarında kameralı muayene…ağrının ve endişenin giderilmesi
·              Kalp veya solunum durması durumlarında hastanın geri döndürülmesi için girişim yapılması
·              Yoğun bakım tedavisi gereken hastalıklarda tedavi uygulanması
·              Solunum işlevi yetersiz olana hastalarda her türlü tedavinin uygulanması
·              Anestezi, yoğun bakım ve solunum ile ilgili birimlerde personelin eğitimi ve denetlenmesi
·              Müzmin ağrılı hastalıklarda tanı ve tedavinin yapılması
·              Tıbbi gelişmeleri yakından takip etmek ve yapacağı araştırmalarla bilime katkıda bulunmak
Ameliyathanede görevi sırasında anestezi uzmanına, eğitim hastaneleri ve üniversitelerde araştırma görevlisi hekimler,  sayılanlarla birlikte diğer hastanelerde de yine anestezi uzmanları tarafından yetiştirilmiş, üniversite eğitimini anestezi yüksekokulunda tamamlamış anestezi teknikerleri yardımcı olur.
TİPİK BİR ANESTEZİ UYGULAMASI NASIL YAPILIR?
Öncelikle hasta ameliyattan önceki günlerde anestezi polikliniğinde görülür, geçmiş tıbbi hikayesi, kullandığı ilaçlar, geçirdiği ameliyatlar öğrenilir ve muayenesi yapılır. Kan sayımı, kan biyokimyasal değerleri, kalp grafisi, akciğer filmi değerlendirilerek anestezi almaya uygun olup olmadığı, sağlık durumuna karar vermek için başka bölümlerinin muayenesinin gerekli olup olmadığı belirlenir. Hastaya alacağı anestezi yöntemi hakkında kısaca bilgi verilir ve sorduğu sorular cevaplanır. Ameliyat öncesi gece rahat uyuyabilmesi ve endişesinin azaltılması için kullanılacak ilaçlar önerilir. Ameliyattan önce en az 6 saat süre aç bırakılan hasta sabah derlenme ünitesine alınır. Buradan ameliyat sırasının gelmesi ile ameliyathaneye alınan hastaya serum takılır. Uygun yöntem ve ilaçlarla anestezi gerçekleştirilir. Ameliyat sonunda hasta bilinci geri dönünceye kadar derlenme ünitesinde takip edilir, ağrı, bulantı kusma gibi durumların tedavisi yapılarak hasta servisine gönderilir.
ANESTEZİ RİSKİ NASIL BELİRLENİR?
Her tıbbi girişimde olduğu gibi anestezide de bazı riskler söz konusudur. Ancak anestezi uzmanı bu konuyu değerlendirerek hastanın en iyi ve en düşük riskle nasıl anestezi alabileceğine karar verir.
ANESTEZİ ALLERJİSİ NEDİR?
Halk arasında ‘anestezi alerjisi’ adı verilen durum, tıbbi adı malign hipertermi’dir. Genetik olarak eğilimi olan kişilerde yalnızca genel anestezi uygulaması sırasında görülebilen, belli bazı ilaçların kullanılması ardından, kaslarda aşırı metabolizma ve şiddetli ateş yükselmesi ile karakterli bir kas hastalığıdır. Bu duruma sebep olan ilaçlar sadece anestezi sırasında kullanıldığı önceden kişinin böyle bir hassasiyeti olup olmadığı bilinemez. Oldukça nadir görülen bir hastalıktır. Ailevi yatkınlık söz konusu olduğundan anestezi uzmanına ailede bu tür bir deneyim yaşayan akraba varsa bilgi verilmelidir. Önceden ailevi yatkınlığı olana kişilerde bu ‘allerjiye’ yol açmayan ilaçlarla genel anestezi veya bölgesel anestezi uygulanabilir.

İlgili yazılar:

  1. saglikbilgini.com arşiv
  2. ANESTEZİ NEDİR ?
  3. ANESTEZİ KONUSUNDA HASTALAR İÇİN AYDINLATICI BİLGİLER
  4. Sagliknilgini sağlık yazıları
  5. 2011 saglık haberleri guncel saglikbilgini haberleri
  6. Saglik haberleri arşivi
  7. Anestezi ve Reanimasyon Bölümü
  8. saglık haberleri arşivi 11 Oca 2011
  9. Apandisit Nedir ?
  10. Akapunktur nedir ?
  11. Herderde Deva Bitkiler A'dan Z'ye
  12. saglık haberleri arşivi 19 Oca 2011
  13. Bel
  14. KIRIKLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER VE TEDAVİ İLKELERİ
  15. Yeni Doğan Bebek Bakımı
  16. Ankilozan Spondilit
  17. Saglik haberleri 24 ara 2010 saglik bilgini haberleri güncel
  18. Kas
  19. Şifalı Bitkiler ve Faydaları
  20. Bacak
  21. Menopoz Nedir
  22. Saglık haberleri saglikbilgini 21 aralık saglık haberleri
  23. Güncel sağlık haberleri aralık saglikbilgini en son okunanan haberler
  24. Çocuklarda Bulaşıcı Hastalıklar
  25. ASTİM BRONSİT
  26. Astım belirtileri nedenleri nelerdir astım şikayetleri astım tedavisi
  27. Anestezi nedir nerelerde uygulanır anesteziyi kimler yapabilir
  28. Sağlık haberleri sağlıkbilgini aralık en çok okunan sağlık haberleri
  29. SENKOP (Bayılma)
  30. Bebeklerde Gelişim

Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder