17 Eylül 2010 Cuma

Anne ve çocuk Sağlığı Kemik Sağlığı

Anne ve çocuk Sağlığı category

Kemik Sağlığı

Kemiklerin özellikleri

Vücudumuzun çatısını oluşturan iskelet sistemi kemiklerden meydana gelir. Kemikler ağırlığımız taşırlar ve çeşitli fiziksel stresler sırasında ayakta durmamızı sağlarlar. Kemikler kemik hücreleri, protein matriks (osteoid doku) ve bu matrikse çöken minarel tabakasından oluşmaktadır. Bu bileşimin tümüne kemik kitlesi denmektedir. Kemiklerin sertliğini sağlayan minerallerin kalsiyum ve fosfat gelmektedir. Vücuttaki kalsiyumun %99’u kemiklerde bulunur ve kemikler aynı zamanda kalsiyum, fosfor ve magnezyum deposudur. Kemik dokusunun en önemli özelliği aktif bir yıkım ve yeniden yapım döngüsü göstermesidir. Kemikleri sürekli “harfiyat” yapılan bir inşaat yerine benzetebiliriz. Erişkin kemik dokusunun her yıl %10’u yeniden yapılmaktadır. Bu şekilde hem kemiklerin güçsüzleşmesi önlenmekte hem de organizmanın kalsiyum dengesi korunmaktadır. Kemik dokusundaki yapımdan osteoblastlar, yıkımdan ise osteoklastlar sorumludur.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Bebekte Burun Tıkanıklığı

Burun içi hava yolu yeni doğanda ve çocukta erişkine göre oldukça dardır.Bu yüzden burada oluşan herhangi bir anormal gelişim, şikayetlerin bir anda gürültülü şekilde ortaya çıkmasına neden olur.Burun alt solunum yollarının bekçisi görevini görür ve havanın burundan nemlendirilerek akciğerlere verilmesi vücudun solunum dengesi açısından oldukça önemlidir.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Bebekte Gaz Sancısı (Kolik)

Kolik nedir?

Herhangi bir sağlık sorunu olmayan sağlıklı bebekte, her tür kontrol edilemeyen ağrıya “kolik” denir. Bu durum, bebeklerin ortalama %20’sinde mevcuttur.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Bebekte Kanlı Dışkı

Alternatif isimler

Kanlı gaita defekasyonu

Tanım

Yeni doğan bebek aşağıda belirtilen sebeplere bağlı olarak kanlı dışkı çıkarabilir.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

A Grubu Beta hemolitik streptokoklar, bakteri türü mikroplardır. Özellikle kış aylarında kapalı ortamlarda bir arada bulunan insanlarda boğaz iltihaplanmalarına (farenjit) neden olurlar. Streptokoklar, solunum yollarından havayla çıkan damlacıkların insandan insana geçmesiyle bulaşırlar. En sık 5-15 yaş arasındaki çocuklarda hastalık yaparlar.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

İlkbahar mevsimine hazırlandığımız şu günlerde, bulaşıcı hastalıklar çocuklarımızın sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Özellikle kızamık ve kızılın neden olabileceği ciddi rahatsızlıklara karşı önlem almalıyız!
Kış ve ilkbahar mevsimleri çocukların sağlığını tehdit eden bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkması için uygun bir dönemdir. Eskiden salgınlar halinde görülen bulaşıcı hastalıklar, binlerce çocuğun ölümüne neden olurdu. Günümüzde artık bulaşıcı hastalıkların birçoğuna karşı geliştirilmiş aşılar var. Ancak her enfeksiyona karşı savaş veren bir aşı henüz yok. Dolayısıyla sık karşılaşılan enfeksiyonların belirtileri bilinirse, en azından hastalığın daha ciddi bir boyuta gelmesi engellenebilir.
Her anne babaya yardımcı olacak; bulaşıcı hastalıklarla ilgili ayrıntıları Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Göker’den aldık. Dr. Şirin Göker, çocuklardaki enfeksiyonların

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Çocuğun Ateşi Yükselirse

Vücudun normal ısı ortalaması 36-37′dir. 37′nin üzerindeki ısıya yüksek ateş denirse de ısının yükselişi ciddi bir hastalık belirtisi olmayabilir. Ateş kendi başına bir hastalık olmaktan ziyade, bir hastalık belirtisidir. Bir hastalığın dışında çocukta ısı artması günün faaliyet seviyesini de yansıtabilir. Örneğin, çekişmeli bir futbol maçından sonra çocuğun ısısı geçici olarak 38′in üstüne çıkabilir.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Bebek emzirme

Meme dokusu, yağ ve bağ dokusu ile desteklenen memenin süt yapımını sağlayan kesecik ve kanallardan oluşur.
Kesecikler ve kanalcıklar üzüm salkımı şeklinde kümeler teşkil ederler ve sonra kanalcıklar geniş süt kanallarına dökülürler. Bu geniş süt kanalları her bir ana bölgenin (lob) süt salgısını toplar. Her bir memede bu loblardan 15-20 adet vardır ve bunların kanalları genişleyerek meme başına ulaşır ve dışarı açılırlar.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Çocuklarda Havale

Duygu, düşünce ve hareketlerimizin merkezi olan beyin milyarlarca sinir hücresinden oluşur. Bunlar elektrik ağı gibi birbirleriyle ilişkili yapılardır. Bir düzen içinde çalışırlar. Eğer bu çalışma düzeni içinde bir sorun yaşanırsa çocukta istem dışı (kol,bacak, yüz veya tüm vucutta) engellenemeyen hareketler ortaya çıkar. Bilinç genellikle kapalı olabileceği gibi bazı havale tiplerinde de bilinç değişikliği nadiren olmayabilir.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Pişik

PİŞİK NEDİR?
Pişik genellikle altbezinin bebeğenizin tenine temas ettiği noktada hafif kabartılı bir kızarıklık biçiminde ortaya çıkar. Kötüleştiği zaman kızartılı küçük şişlikler, içi su dolu kabarcıklar ve buna benzer biçimde bebeğe acı veren deri değişiklikleri görülebilir.
Eğer pişik infekte olursa bu deri döküntüleri parlak kırmızı bir renk alabilir ve genişleyebilir. Küçük kırmızı döküntüler bezin temas alanının dışında çıkarak yayılabilir.

Yazının devamını okuyun… »

[ ... ]

Anne ve çocuk Sağlığı Annelik ve Bebek Bakımı, Bebeğin Aylık Bakımı

Anne ve çocuk Sağlığı category

Annelik ve Bebek Bakımı, Bebeğin Aylık Bakımı

Evde Bebeklerin Bakımı

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Çocuk gelişiminde kardeşlerin de anne-baba kadar önemli olduğu bildirildi.
Amerikalı bilim adamlarının yaptığı araştırma, çocukların anne ve babalarından olduğu kadar kız ya da erkek kardeşlerinden çok şey öğrenebileceklerini, bu nedenle kardeşlerin çocuk gelişimi üzerindeki öneminin hafife alınmaması gerektiğini ortaya koydu.
İngiliz Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan araştırmaya göre ebeveynler, sosyal kurallar hakkında çocukları üzerinde daha etkili olurken, kardeşler “sokakta” davranış biçimi konusunda rol oynuyor.
Kardeşlerden öğrenilenler arasında okulda ve arkadaş çevresinde nasıl davranılması gerektiği konusu ön sırada yer alırken, küçüklerin büyüklerden sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkları edinme ihtimali de bulunuyor.

Illinois Üniversitesiden profesör Laurie Kramer, çocukların günün büyük bölümünü geçireceği sosyal çevreye daha yakın olmaları nedeniyle kardeşlerin çocuk gelişimine katkılarının gözden kaçırılmaması gerektiğinin altını çizdi. Kramer, ebeveynlerin yapabileceği en önemli işlerden birinin, en başından kardeşler arasında dayanışmayı artırmaya yardım etmek olduğunu kaydetti. Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Acıbadem Sağlık Grubu, Sağlık Bakanlığı´nın bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi yönündeki politikalarını destekliyor. Bebeklerin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, hastalıklara karşı koruma kalkanının oluşturulması için anne sütünde, başka hiçbir besinde olmayan özel maddeler bulunuyor.
Acıbadem Sağlık Grubu hekimleri, 1–7 Ekim Emzirme Haftası nedeni ile anneleri, bebeğin sağlığı için çok gerekli bir besin olan anne sütünün faydaları hakkında bilgilendirdi:

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Bu soru her dilde ve her dönem sorulur:Peki hayatım,ne zaman bana torun vereceksiniz?Bunun böyle olduğunu Darwin’de onaylayacaktır.En azından ”büyükanne hipotezi”doğruysa.Bu fikre göre,menopoz sonrasnda hayatta kalarak üreme çağı geçen kadınların-diğer primatlar arasında bir istisna olarak-çocuklarının çocuklarıyla ilgilenmesinin nedeni,bu sayede çocukların sağlıklı bir şekilde büyüme ihtimallerinin artmasıdır.Doğal seleksiyon,bireyin kendi genetik özelliklerini sonraki kuşaklara aktarma ihtimalini yükselten davranışları tercih eder.Kadınların torunlarına yardımcı olacak kadar yaşaması evrimsel bir adaptasyondur.
Ne yazık ki,veriler bu ilgi çekici hipotezi desteklemiyor.Bazı çalışmalar öne sürüldüğü gibi yakınlardaki bir büyükannenin,torunlarının yaşam şansını gerçekten yükselttiğini gösterse de başka çalışmalarda böyle bir faydaya rastlanmadı.Cambridge Üniversitesi’nden biyolojik antropoloji uzmanı Leslie Knapp ve onun lisansüstü öğrencisi Molly Fox araştırmalardaki bu tutarsızlığın,genetiğin temel gerçeklerine dayanıp dayanmadığını merak etti.Zira X kromozomun ebeveynlerden çocuklara geçişindeki kimi özellikler nedeniyle,büyükanneler bazı torunlarıyla diğerlerinden daha yakın akraba olabilir.
İşte nedeni:Bütün kadınlar gibi bir babaannenin de iki X kromozomu var.Bunlardan birini oğluna geçirir.Erkek çocuk Y kromozomunu da babadan alacaktır.Zaten erkek olmasının nedeni de budur.Bu erkek büyüyüp baba olduğunda annesinden aldığı ve sahip olduğu tek X’i kızına geçirir.Oğlunaysa Y kromozomunu geçirecek ve oğlanda babaanneden gelen X olmayacaktır.Anneanne de sahip olduğu iki X’ten birini kızına geçirir ve bu X’in kızının çocuklarına geçme ihtimali bu çocukların cinsiyeti ne olursa olsun yarı yarıyadır.Dolayısıyla anneannenin X’inin torununa geçme ihtimali de yarı yarıyadır.Basit bir matemetik işlemi,anneannelerin torunlarıyla aralarındaki ”X akrabalığının”yüzde 25 olduğunu gösterebilir.”Babaannelerin kız torunlarıyla X akrabalığı ihtimali iki kat fazlayken(%50)erkek torunlarıyla X akrabası olma ihtimalleri ise hiç yoktur.(%0)”diye açıklıyor Knapp.
Konuyu basitleştirerek anlatmaya çalıştım çünkü;Dünya üzerinde farklı noktalar üzerinde 43 bin çocuğun üzerinde X akrabalığı üzerine incelemeler yapılmış ve analiz edilmiş.Başka bir deyişle,büyükanne etkisi DNA’yı mükemmel bir şekilde izliyor.İngilterede yayınlanan biyoloji bilim dergisi Proceedings of the RoyalSociety B’de”X akrabalığı ne kadar yüksekse,büyükannenin o çocuğun hayatta kalma ihtimali üzerindeki yararlı etkisi de o kadar fazla oluyor”diye yazıyor.Yine de büyükannelerin bilinçli olarak erkek ya da kız torunlarına veya kızlarının ya da oğullarının çocuklarına farklı davrandığını gösteren hiç bir delil yok.En iyi tahmin torunların,büyükannelerine genetik bir bezerlik ya da bir feromen
(vücut dışına salgılanan hormon)yoluyla bir işaret yollamasıdır.
NOT:Bu yazı Sharon Begley’in Newsweek için yaptığı araştırmadan alıntı yapılmıştır. Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Çocuklarda Bademcikler Hemen Alınmalı mıdır?
Günümüzde etkin ilaç ve uygun kültürle hastalığın türü bilinmekte tedavisi yapılmakta ve kronikleşmeden önlenebilmektedir.Bademcik iltihapları çocuk hastalıkları arasında en sık görülenidir. Halk arasında bademciklerin alınmalarında hiçbir zarar olmayacağı şeklinde bir kanı vardır. Bademcikler çok tehlikeli hastalık etkenlerinin zemin hazırlayan organlar olmakla birlikte sorun bademciklerde değil bu hastalıklarla yeterli tedavinin yapılamamasıdır.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Çocuklarda Bademcik İltihabı
Akkan düğümcüklerinin streptokok adı verilen mini canlılarının bir grubu tarafından meydana getirilen iltihaplı hastalıklardır. Özellikle hemolitik tipi tarafında meydana getirileni en tehlikeli olanıdır. Bademcik iltihahıbında hastalık belirtileri ani olur ve şiddetli gelişir. Ateş oldukça yüksektir. Boğazdaki şişlik ve ağrılı durum yutmayı güçleştirir. Enfeksiyon aşağı doğru yayılırken sesle kabalaşma, kalınlaşma ve çatallanma meydana gelir. Giderek boğulur ve nefes alma hırıltılı durum alır.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Madde Bağımlılığına Meyilli ÇocukGünümüzde gençleri bekleyen en büyük tehlikelerden biri de madde bağımlılığı. Gençlerde, hattâ çocuklarda madde bağımlılığı sorunu, büyük ülkeleri düşündüren sorunların başında geliyor. Özellikle büyük şehirlerde uyuşturucu maddeyle savaşmak polisi en fazla uğraştıran sorun. Bunun için çoğu zaman diğer sorunlarla bağlantılı olarak ortaya çıkar. Çünkü alkol ve uyuşturucu maddeler başta olmak üzere zararlı alışkanlıklar hem suç, hem de suç işlemeye yönelik faktörlerin başında geliyor. Birçok suç işlemiş gençlerin madde kullanmakta, kullanabilmek için suç işlemeye devam etmektedir.
Madde Bağımlılığına Meyilli Çocuk
Ayrıca suç işleme ile madde kullanma arasında da bağ vardır. Genellikle kullanılan maddenin akıl ve vicdanı, etkisizleştirip taşkınlık ortaya çıkarması suç islemeyi tetikler.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Genellikle dişlerdeki çarpıklıkların sadece estetik görüntüyü bozduğu düşünülür.Halbuki bunun ağız diş sağlığı üzerinde zararlı etkileri vardır.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Emzirme Hakkında

İki kişilik yemeye devam ediyorsunuz; fazladan günde 500 kalori almalısınız:

Hamilelik sırasında beslenmemize gösterdiğiniz özeni emzirirken de sürdürmelisiniz. Kısaca tekrarlarsak; taze sebze ve meyve ağırlıklı, posalı gıdalar içeren protein, kalsiyum ve demirden zengin gıdalarla beslenme.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Kardeş Kıskançlığı

Çocuklar bir kardeşlerinin olmasını isterler, ancak kardeş doğumu ile de yoğun bir kıskançlık yaşamaya ve anne babaları zorlamaya başlarlar. Önceleri sürekli kardeş isteyen bir çocuğun bu isteği gerçekleştikten sonra neden kardeşini kıskandığı, hatta ona düşman gibi davrandığını anlamak zor olmalı. Oysa bu çocukların süreklilik göstermeyen, değişken olan isteklerini yansıtan, dolayısıyla onların doğasıyla ilgili ipucu veren bir özellikleridir. Bu nedenle çocuk için diğer önemli kararlarda olduğu gibi kardeş isteğinin gerekliliğine de anne ve babanın karar vermesi gerekmektedir. Annenin beden ve ruh sağlığı, ailenin ekonomik gücü, doğacak çocuğun bakımına ilişkin sorumlulukların paylaşılması bu kararı belirleyecektir.

Yazının devamını okuyun… »

[ ... ]

Anne ve çocuk Sağlığı category çocuk idrar yolu enfeksiyonu

Anne ve çocuk Sağlığı category

çocuk idrar yolu enfeksiyonu için yapılan tanımlamalara göz atabilir, çocuk idrar yolu enfeksiyonu hakkında daha çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

zeytinya%C4%9F%C4%B1 2 Sütü kesilen anneler için zeytinyağıZeytinyağı; içerdiği linoleik asit yüzdesi sebebiyle anne sütüne benzer . Zeytinyağı inek sütüne katıldığında anne sütüne yakın değer elde edilir. Sütü kesilen anneler yağsız inek sütüne biraz zeytinyağı katıp bebeğe verilebilir.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

emzirme ibrahim saraçoğlu anne sütünü artırmak içinAnneler sütleri azaldığında çoğu zaman panik olurlar ve bu panik içerisinde sütlerini artırmak için bilinçsizsizce ne bulurlarsa yerler.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

emzirme ibrahim saraçoğlu Anne sütünü artıran yiyeceklerAnneler sütleri azaldığı zaman genellikle panik yaşarlar ve bu panik içerisinde de sütlerini artırmak için bilinçsizsizce ne bulurlarsa yemektedirler.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]


Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Anne Sütü Nasıl Artar ?

Bebeklerin alması gereken tüm besinleri içeren, onları bulaşıcı hastalıklara karşı koruyan ve bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlayan anne sütünün artırılması için bir dizi önerilerde bulunuluyor. İlk 4-6 ayda anne sütü, bebek için gerekli tüm besinleri içeriyor. Bu süre içinde anne sütüyle beraberinde başka bir gıda verilmesinin gereksiz olduğu belirtiliyor. Emzirme anne ile bebek arasındaki ilişki kalitesinin en yüksek seviyede olmasını sağlıyor, aynı zamanda psiko-sosyal ortamı yaratıyor. Anne sütü ile beslenen çocuklarda bulaşıcı hastalıklar daha seyrek görülüyor. Ayrıca araştırmalar, emzirmenin annede meme ve yumurtalık kanseri gelişme olasılığını azalttığını gösteriyor. Bebeklerin sağlıklı gelişmesi, büyümesi ve hastalıklardan en iyi şekilde korunması için anne sütü vermelisi öneriliyor. Uzmanların, anne sütünün yeterince gelmesi için önerileri şöyle: • Kendinizi psikolojik olarak emzirmeye hazırlamak, ayrıca emzirme eğitimi ile birlikte meme başının süt vermeye hazır hale getirilmesi için gerekli egzersizleri öğrenmek ve uygulamak için doğumdan önce mutlaka bir çocuk hekimine gitmelisiniz. • Sütünüzün gelmesini beklemeden ve kesinlikle şekerli su vermeden, bebeğinizi doğar doğmaz ilk yarım saat içinde mutlaka emzirmelisiniz. • Doğduğu andan itibaren istedikçe emzirilmelidir. Yenidoğan bebekler genellikle 8-10 öğün emmek isterler. Öğün sayısı daha sonra giderek azalır. Sık emzirme bol süt gelmesini sağladığı gibi, göğüslerin şişmesini ve acımasını da önler. • Emzirmeden önce veya sonra ticari mama, inek sütü ya da başka gıdaların verilmesi, bebeğin aldığı süt miktarını azaltır. Bu durum da daha az süt gelmesine neden olur. Bu tür ek gıdalara, bebek 4-6 aylık olmadan başlamamak gereklidir. • Başkaca sıvılar vermek için biberon kullanılmamalıdır, bebeğin meme emmesini tümüyle kesebilir. Biberonun gerektirdiği emme şekli meme emilmesinden daha farklı ve kolay olduğu için biberonu tercih etmelerine neden olabilir. • Anne bebeğini emzirdiği dönemde kendi beslenmesine de özel bir önem göstermelidir. Emziren anne, günde en az iki litre sıvı, en az iki bardak süt içmeli veya yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerini yemelidir. • Protein gereksinimini karşılamak için kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller, et, tavuk, balık gibi yiyeceklerden her öğünde yemelidir. • Bol bol sebze ve meyve ihmal edilmemelidir. • Ayrıca sütünün az geldiği düşüncesinde olan annelerin şekerli gıdalardan (pekmez, bal, reçel gibi) daha fazla tüketmesi tıbben tam kanıtlanmış olmamakla birlikte faydalı olacaktır. • Emziren annenin ruhsal yönden desteklenmesi, huzurlu bir ortam sağlanması ve mutlu edilmesi de son derecede önemlidir. • Her emzirmede, bir önceki beslenmede en son verilmiş memeden başlanmalıdır. • Bebeğin emme gücüne bağlı olmakla birlikte her emzirme yaklaşık 20-30 dakika sürmelidir.
Bu yazıyı Okuyanlar Bunları Da Okudu

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

emzirme ibrahim saraçoğlu Anne sütünü artırıcı kürlerProf. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan anne sütünü artırıcı kürler: Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Anne olma şansınız

 Anne olma şansınız
 Anne olma şansınız

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

gggggggggggggggggggggg Anne sütü, aşı, vitamin güvenlik ağına sahip çocuk sağlıklı...
Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Anne olma şansınız ne kadar?

 Anne olma şansınız ne kadar?
 Anne olma şansınız ne kadar?

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

[ ... ]

Anne ve çocuk Sağlığı Anne sütünün ne gibi faydaları vardır?

Anne ve çocuk Sağlığı category

 Anne sütünün ne gibi faydaları vardır?
 Anne sütünün ne gibi faydaları vardır?

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

anne sütünü artırmak için öneriler

emzirme anne sütünü artırmak için önerilerProf. Dr. İbrahim Saraçoğlu çocuk emziren anneler için anne sütünü artırmak için bazı önerilerde bulundu…

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

 Çocuklarınız hazır gıdayla beslenmesin
 Çocuklarınız hazır gıdayla beslenmesin

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Çalışan annelerin yasal hakları

İşçi, gebelik ve emzirmeye başlama halinde mutlaka işvereni bilgilendirir.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Evliyim, Anneyim ama seksi miyim?

Evliyim, Anneyim ama seksi miyim?
Anne olunca cinsellikten uzak mı kalacaksınız? Doğum sonrası eski halinize dönmenizi eş desteğiyle sağlayabilirsiniz…

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Anne ve bebek sağlığı için

 Anne ve bebek sağlığı için
 Anne ve bebek sağlığı için

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

 Dahiliğin sırrı annelerin sütünde
 Dahiliğin sırrı annelerin sütünde

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Yabancı cisim aspirasyonu sıklıkla 1-2 yaş arasında görülür.Olguların % 85 i üç yaşın altındadır.Bu yaş dönemindeki çocuklar,objeleri merak etme ve çevrelerini keşfetme isteği nedeniyle risk gurubunu oluşturur.Çocuklar besinleri,küçük objeleri ya da sıvıları aspire edebilir.Yabancı cismin solunum sisteminde yerleştiği bölgede ödem ve enflamasyon oluşur.Buna bağlı olarak solunum güçlüğü,atelaktezi ya da anfizem gelişebilir.
Aspire edilen petrol türevleri şiddetli pnömoniye,mide içeriğinin aspire edilmesi,solunum yolunda ve alveollerde toksik etkilere yol açar.Patlamış mısır,çekirdekler,küçük sebze parçaları,fındık vs. küçük çocuklar için özellikle tehlikelidir.Bu maddeler hem kolaylıkla aspire edilir hem de sekresyonla ıslandıkları zaman şişerek hacimleri büyür,nefes almayı imkansız hale getirebilirler.Oyuncakların ayrılabilen küçük parçaları,iğneler,madeni paralar ve düğmeler sıklıkla aspire edilen maddelerdir.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

ANNE SÜTÜ SAKLANMASI

Doğanın kadınlara heye ettiği annelik duysu muhteşem bir şey. Kadınların kendi içinde büyüttüğü ve kendi memesinden beslediği küçük canlılar için ne çok fedakarlıkta bulunuyorlar hiç düşündünüz mü? annelik kadar kutsal ve bir okadar mucizevi başka bir şey daha var. Oda anne sütü. Anne sütü üstün içeriği ile yenidoğan bebeği tüm gereksinimini 6 ay boyunca tek başına karşılayabilen, kolay sindirilebilen ideal bir besindir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin hafif veya hayatı tehdit eden ciddi enfeksiyonlara daha az yakalnadığı biliniyor. Ani bebek ölümlerine neden olabailcek allerjik durumlar anne sütüyle beslenen bebeklerde anne sütü almayanlara göre daha az görülmektedir. Bağışıklık sistemi güçlenmekte, özellikle solunum ve sindirim sistemi enfeksiyonları azalmaktadır. Anne sütü alan bebek hastalansa bile enfeksiyonu daha kolay atlatmaktadır. Annesini emen bebeğin zihinsel gelişimi, ilerideki okul başarısı daha iyi olmakta, anne- bebek arasındaki bağ daha kolay ve güçlü kurulmaktadır Bebekliğinde yeterli süre anne sütü almış erişkinlerde lenfoma, lösemi, diyabet gibi bazı hastalıkların sıklığı da azalmaktadır Bebek için sayılamayacak kadar çok yararları olan anne sütü, annenin de gebelik öncesi formuna dönmesini kolaylaştırmakta;emziren anne bunun için gerekli enerjiyi sağlamak üzere depolanan yağ dokusundan kurtulmaktadır Ayrıca meme, yumurtalık ve rahim kanseri riski azalmaktadır
Anneler ne kadar sıklıkla emzirmeleri gerektiğini hep sorarlar. Ya çok fazla emzirdiklerini düşündüklerinden ya da bebeklerinin doymadığına inandıklarından. Anne sütü çabuk sindirilir ve bebeğinizin mide kapasitesi küçüktür. İki günlük olduğunda günde yaklaşık 8-10 kez emer buda her 2-3 saate karşılık gelir. Bebeğinizi her emmek istediğinde emzirin. Açlıklarını ağızlarıyla aranarak ve hareketlerini arttırarak gösterirler. Ağlama genelde en son belirtidir.Eğer bebeğiniz 1-2 emme hareketinden sonra yutkunuyorsa süt alıyor demektir. Emmesini bitirene ve uyuyana kadar göğsünüzde kalabilir. 5-7 günlükten itibaren bir göğüste 20 dakika kalırlar. Yutması bitene kadar aynı göğüste kalmasını sağlayın, daha sonra gazını çıkartın ve diğer göğüse geçirin.
Eğer çalışıyorsanız, çok fazla sütünüz varsa veya bebeğinizin yanında olamadığnız zamanlarda da bebeğiniz anne sütü alsın istiyorsanız sütünüzü sağarak saklama poşetlerinde buzdolabınızın kapak kısmında saklayabilirsiniz. 50-100cc sağılmış anne sütünü temiz bir kap veya süt saklama poşetine koyun.
GÜVENLİ SÜT SAKLAMA KOŞULLARI
Odanın serin bir yerinde 6-8 saat Buzdolabının rafında 72 saat (3 gün) Buzdolabının buzluğunda 2 hafta-2 ay arası Derin dondurucuda 6 ay süreyle saklamak mümkündür.

Popularity: unranked [?]

Anneniz Ne Yediyse O sunuz

 Anneniz Ne Yediyse O sunuz

Hamile ve emziren annelerin kötü beslenmesi, bebeklerde uzun süreli sağlıksorunlarına yol açabiliyor.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

[ ... ]

Akupunktur tedavisi Akupunktur ve estetik el ele AKUPUNKTUR VE ZAYIFLAMA

Archives for Akupunktur category

Akupunktur ve estetik el ele

Geçmişi binlerce yıl öncesine uzanan Akupunkturu Batı ülkeleri çok sevdi, kurallarını yeniden düzenledi, standarlar koydu ve kabul ettiler. Ülkemizde de gittikçe yaygınlaşıyor. …

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Akupunkturun Bilimsel Temelleri

1-Analjezik etki

2-Homeostatik etki (otonom sinir sistemi)

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

AKUPUNKTUR VE ZAYIFLAMA

08 1 AKUPUNKTUR VE  ZAYIFLAMA

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Akupunktur Hakkında DR.Hakan ERTOK Kimdir ?

Hakan ERTOK1966 yılında AYDIN’ın Söke ilçesinde doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Söke’de,Lise öğrenimini “İzmir Atatürk Lisesi”nde tamamladı.Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olarak hekimlik mesleğine başladı. Fakülte yıllarından itibaren akupunktura duyduğu ilgi onu bilgi arayışına yöneltti. 1996 yılında, ülkemizde akupunkturu bilimsel kimliği ile klinik uygulamaya sokan, ülkemizin ve dünyanın önde gelen klinisyen ve teorisyenlerinden Op. Dr. Mehmet ABUT ile tanışma ve öğrencisi olma şerefine erişti. Aynı yıl, Başkanlığını Dr.Mehmet ABUT’un yaptığı “İstanbul Akademik Akupunktur Derneği’ne üye olarak kabul edildi. Dr.ABUT’un sayısız seminer ve klinik uygulamalarına katıldı. 2000 yılında,ICMART’ın Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlediği 9.Uluslararası Akupunktur Kongresi’ne davet edildi. 2001 yılında Çin’e giderek Pekin Üniversitesi Tıp Fakültesi Akupunktur bölümünde akupunktur eğitimi aldı. 2002 yılında Amerika’dan özel davet alarak,New York kentinde Dr.Gasselberti’nin akupunktur kliniğinde klinik gözlemci sıfatıyla gözlemlerde bulundu.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Akupunktur tedavisi

Acus (iğne), punktura (batırmak) anlamına gelmektedir. AKUPUNKTUR vücudun belli noktalarını özel ince iğneler kullanarak uyarmak suretiyle gerçekleştirilen en eski ve doğal tıp sistemidir. Kullanılan iğneler ilaç enjeksiyonunda kullanılan iğnelerden çok incedir ve uçları onlarınki kadar keskin değildir, acı vermezler.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Akapunktur nedir ?

Klasik Çin tıbbında insan yaşayan evrenin bir parçası olarak kabul edilir ve herşeyin içinde varolan evrensel gücün insanın da içinde bulunduğuna inanılır. “Chi” adı verilen bu enerji insan vücudunda “meridyen” denilen kanallarda dolaşır. Akupunktur yöntemi ile bu kanallarda meydana gelen enerji dolaşım engelini ortadan kaldırarak dengeyi sağlamak ve bu şekilde hastalığı önlemek amaçlanır.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

AKUPUNKTURUN FELSEFESİ

Batı düşüncesi olayları sebep-sonuç ilişkisi içinde değerlendirir. Çin düşüncesine göre ise, çeşitli olgular bir bütünlüğün parçasıdır ve birbirleriyle ilişki içindedir.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

AKUPUNKTURUN TARİHÇESİ

Çin’de iğne ve ısı anlamına gelen “Chen-chin” ile adlandırılan bu tedavi yöntemi, Batı’da akus (iğne) ve punctura (batırmak) sözcükleri birleştirilerek, “akupunktur” olarak adlandırılmıştır.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: 23% [?]

07 1 AKUPUNKTUR VE SİGARA BIRAKMA

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Lazerle Akupunktur

Lazer bir ışıktır. Bildiğimiz, kullandığımız ışığın konsantre edilmiş hali olduğu söylenebilir. Bazı hastalıkların tedavisinde ya da kimi zaman hastanın tercihi doğrultusunda iğne yerine lazer kullanılmakta, iğne batırılarak uyarı yapılacak noktaya lazerle uyarı verilmektedir. Özellikle ameliyatlar ve kazalar sonrası kalan izlere karşı lazerle akupunktur son derece etkili sonuçlar vermektedir. Ayrıca, çocukların tedavisinde iğneye alternatif olmaktadır.

Popularity: unranked [?]

Archives for Akupunktur category

Akupunkturda Kulağın Önemi

Kulakta bedenin hemen hemen her uzvuyla ilgili bir akupunktur noktası bulmaktadır. Örneğin, insanın bağırsağı, kalbi, karaciğeri ile ilgili noktalar kulağında mevcuttur. Bu yüzden akupunktur tedavisinde vücutla beraber veya tek başına kulaktaki noktalar kullanılmaktadır. Öte yandan kulağın bu özelliği, hastalığın belirlenmesine, deteksiyona yardımcı olmaktadır.

Popularity: unranked [?]

Akupunktur Ve Zayıflama

Bilindiği gibi akupunktur alışkanlık tedavilerinde kullanılır. Kilo verme de beslenme alışkanlıklarının ve yaşam tarzının değiştirilmesi ile mümkün olduğuna göre, bu yeni alışkanlıkların edinilmesi sırasında, akupunktur hastaya çok büyük kolaylıklar sağlar.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Akupunkturun Uyarı Noktaları

İnsan vücudunun kendi kendini onarım gücü çok yüksektir ve bu gücü harekete geçiren belli uyarı noktaları vardır. İnsan vücudunda bin kadar uyarı noktası vardır ve bu noktalardan 650-700 tanesi kullanılır. Her hastalık için ayrı program ve ayrı noktalar bulunmaktadır. Önemli olan doğru bir teşhisle, hangi noktaya nasıl bir uyarı yapılacağıdır (lazer, iğne ya da hangi iğne); bu çok iyi bilinmelidir. Akupunktur tedavisinde sırt, boyun, el, kulak ve vücudun diğer bölümleri kullanılır. Birçok hastalığa ilişkin en çok uyarı noktasının bulunduğu uzuvlar ise eller ve kulaklardır.
İnsan vücudundaki belirli akupunktur noktalarına iğneler sayesinde yapılan uyarılarla organizmanın hemen her yerine ulaşabilecek haberler iletilmektedir. Bu iletişim, akupunktur noktasını oluşturan hücrelerden lokal hücresel uyarıların sinir terminallerine ve son olarak da beyne ulaşır. Beyin de bu uyaranı gerekli organlara ulaştırır ve ilgili organ ve uzuvlardaki enerji dengesi düzelir. Dolayısıyla hastalık da ortadan kalkmış olur.

Popularity: unranked [?]

Akupunkturun nasıl iğne ?

Eskiden Çinliler sivri taş parçaları kullanmaktaydı. Bangkok’ta ise bu amaçla bambu kamışının kullanıldığı biliniyor. Akupunktur yöntemi ile tedavide önceleri altın kullanılmıştır. Altının elektirik potansiyel farkını alışı ve düzeltişi çok önemlidir. Bu yüzden altınla tedavi uygulanan hasta çok daha kolay ve çabuk iyileşme göstermektedir. Ancak bütün bu olumlu özelliklerine karşın altının oldukça pahalı ve yumuşak bir madde olması dolayısıyla akupunktur sırasında vücuda uygulanması, gereken noktalara batırılması zor olmaktadır. Buna bir çözüm yolu bulmak amacıyla, altını iğne haline getirirken içine bazı metaller konmuştur. Altının pozitif bir etkisi vardır. Gümüş de çok iyi bir akupunktur iğnesi olmasına rağmen, biraz negatifliğe yönelik bir özellik göstermektedir. Günümüzde ise, dünyada altın ya da gümüş iğne kullanılmamaktadır. Elektriği altın kadar iyi ileten standart bir çeliğin üretilmesi ile bütün dünyada bu yeni metal kullanılmaya başlanmıştır.

Popularity: unranked [?]


Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

[ ... ]