17 Eylül 2010 Cuma

Anne ve çocuk Sağlığı Annelik ve Bebek Bakımı, Bebeğin Aylık Bakımı

Anne ve çocuk Sağlığı category

Annelik ve Bebek Bakımı, Bebeğin Aylık Bakımı

Evde Bebeklerin Bakımı

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Çocuk gelişiminde kardeşlerin de anne-baba kadar önemli olduğu bildirildi.
Amerikalı bilim adamlarının yaptığı araştırma, çocukların anne ve babalarından olduğu kadar kız ya da erkek kardeşlerinden çok şey öğrenebileceklerini, bu nedenle kardeşlerin çocuk gelişimi üzerindeki öneminin hafife alınmaması gerektiğini ortaya koydu.
İngiliz Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan araştırmaya göre ebeveynler, sosyal kurallar hakkında çocukları üzerinde daha etkili olurken, kardeşler “sokakta” davranış biçimi konusunda rol oynuyor.
Kardeşlerden öğrenilenler arasında okulda ve arkadaş çevresinde nasıl davranılması gerektiği konusu ön sırada yer alırken, küçüklerin büyüklerden sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkları edinme ihtimali de bulunuyor.

Illinois Üniversitesiden profesör Laurie Kramer, çocukların günün büyük bölümünü geçireceği sosyal çevreye daha yakın olmaları nedeniyle kardeşlerin çocuk gelişimine katkılarının gözden kaçırılmaması gerektiğinin altını çizdi. Kramer, ebeveynlerin yapabileceği en önemli işlerden birinin, en başından kardeşler arasında dayanışmayı artırmaya yardım etmek olduğunu kaydetti. Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Acıbadem Sağlık Grubu, Sağlık Bakanlığı´nın bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi yönündeki politikalarını destekliyor. Bebeklerin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, hastalıklara karşı koruma kalkanının oluşturulması için anne sütünde, başka hiçbir besinde olmayan özel maddeler bulunuyor.
Acıbadem Sağlık Grubu hekimleri, 1–7 Ekim Emzirme Haftası nedeni ile anneleri, bebeğin sağlığı için çok gerekli bir besin olan anne sütünün faydaları hakkında bilgilendirdi:

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Bu soru her dilde ve her dönem sorulur:Peki hayatım,ne zaman bana torun vereceksiniz?Bunun böyle olduğunu Darwin’de onaylayacaktır.En azından ”büyükanne hipotezi”doğruysa.Bu fikre göre,menopoz sonrasnda hayatta kalarak üreme çağı geçen kadınların-diğer primatlar arasında bir istisna olarak-çocuklarının çocuklarıyla ilgilenmesinin nedeni,bu sayede çocukların sağlıklı bir şekilde büyüme ihtimallerinin artmasıdır.Doğal seleksiyon,bireyin kendi genetik özelliklerini sonraki kuşaklara aktarma ihtimalini yükselten davranışları tercih eder.Kadınların torunlarına yardımcı olacak kadar yaşaması evrimsel bir adaptasyondur.
Ne yazık ki,veriler bu ilgi çekici hipotezi desteklemiyor.Bazı çalışmalar öne sürüldüğü gibi yakınlardaki bir büyükannenin,torunlarının yaşam şansını gerçekten yükselttiğini gösterse de başka çalışmalarda böyle bir faydaya rastlanmadı.Cambridge Üniversitesi’nden biyolojik antropoloji uzmanı Leslie Knapp ve onun lisansüstü öğrencisi Molly Fox araştırmalardaki bu tutarsızlığın,genetiğin temel gerçeklerine dayanıp dayanmadığını merak etti.Zira X kromozomun ebeveynlerden çocuklara geçişindeki kimi özellikler nedeniyle,büyükanneler bazı torunlarıyla diğerlerinden daha yakın akraba olabilir.
İşte nedeni:Bütün kadınlar gibi bir babaannenin de iki X kromozomu var.Bunlardan birini oğluna geçirir.Erkek çocuk Y kromozomunu da babadan alacaktır.Zaten erkek olmasının nedeni de budur.Bu erkek büyüyüp baba olduğunda annesinden aldığı ve sahip olduğu tek X’i kızına geçirir.Oğlunaysa Y kromozomunu geçirecek ve oğlanda babaanneden gelen X olmayacaktır.Anneanne de sahip olduğu iki X’ten birini kızına geçirir ve bu X’in kızının çocuklarına geçme ihtimali bu çocukların cinsiyeti ne olursa olsun yarı yarıyadır.Dolayısıyla anneannenin X’inin torununa geçme ihtimali de yarı yarıyadır.Basit bir matemetik işlemi,anneannelerin torunlarıyla aralarındaki ”X akrabalığının”yüzde 25 olduğunu gösterebilir.”Babaannelerin kız torunlarıyla X akrabalığı ihtimali iki kat fazlayken(%50)erkek torunlarıyla X akrabası olma ihtimalleri ise hiç yoktur.(%0)”diye açıklıyor Knapp.
Konuyu basitleştirerek anlatmaya çalıştım çünkü;Dünya üzerinde farklı noktalar üzerinde 43 bin çocuğun üzerinde X akrabalığı üzerine incelemeler yapılmış ve analiz edilmiş.Başka bir deyişle,büyükanne etkisi DNA’yı mükemmel bir şekilde izliyor.İngilterede yayınlanan biyoloji bilim dergisi Proceedings of the RoyalSociety B’de”X akrabalığı ne kadar yüksekse,büyükannenin o çocuğun hayatta kalma ihtimali üzerindeki yararlı etkisi de o kadar fazla oluyor”diye yazıyor.Yine de büyükannelerin bilinçli olarak erkek ya da kız torunlarına veya kızlarının ya da oğullarının çocuklarına farklı davrandığını gösteren hiç bir delil yok.En iyi tahmin torunların,büyükannelerine genetik bir bezerlik ya da bir feromen
(vücut dışına salgılanan hormon)yoluyla bir işaret yollamasıdır.
NOT:Bu yazı Sharon Begley’in Newsweek için yaptığı araştırmadan alıntı yapılmıştır. Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Çocuklarda Bademcikler Hemen Alınmalı mıdır?
Günümüzde etkin ilaç ve uygun kültürle hastalığın türü bilinmekte tedavisi yapılmakta ve kronikleşmeden önlenebilmektedir.Bademcik iltihapları çocuk hastalıkları arasında en sık görülenidir. Halk arasında bademciklerin alınmalarında hiçbir zarar olmayacağı şeklinde bir kanı vardır. Bademcikler çok tehlikeli hastalık etkenlerinin zemin hazırlayan organlar olmakla birlikte sorun bademciklerde değil bu hastalıklarla yeterli tedavinin yapılamamasıdır.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Çocuklarda Bademcik İltihabı
Akkan düğümcüklerinin streptokok adı verilen mini canlılarının bir grubu tarafından meydana getirilen iltihaplı hastalıklardır. Özellikle hemolitik tipi tarafında meydana getirileni en tehlikeli olanıdır. Bademcik iltihahıbında hastalık belirtileri ani olur ve şiddetli gelişir. Ateş oldukça yüksektir. Boğazdaki şişlik ve ağrılı durum yutmayı güçleştirir. Enfeksiyon aşağı doğru yayılırken sesle kabalaşma, kalınlaşma ve çatallanma meydana gelir. Giderek boğulur ve nefes alma hırıltılı durum alır.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Madde Bağımlılığına Meyilli ÇocukGünümüzde gençleri bekleyen en büyük tehlikelerden biri de madde bağımlılığı. Gençlerde, hattâ çocuklarda madde bağımlılığı sorunu, büyük ülkeleri düşündüren sorunların başında geliyor. Özellikle büyük şehirlerde uyuşturucu maddeyle savaşmak polisi en fazla uğraştıran sorun. Bunun için çoğu zaman diğer sorunlarla bağlantılı olarak ortaya çıkar. Çünkü alkol ve uyuşturucu maddeler başta olmak üzere zararlı alışkanlıklar hem suç, hem de suç işlemeye yönelik faktörlerin başında geliyor. Birçok suç işlemiş gençlerin madde kullanmakta, kullanabilmek için suç işlemeye devam etmektedir.
Madde Bağımlılığına Meyilli Çocuk
Ayrıca suç işleme ile madde kullanma arasında da bağ vardır. Genellikle kullanılan maddenin akıl ve vicdanı, etkisizleştirip taşkınlık ortaya çıkarması suç islemeyi tetikler.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Genellikle dişlerdeki çarpıklıkların sadece estetik görüntüyü bozduğu düşünülür.Halbuki bunun ağız diş sağlığı üzerinde zararlı etkileri vardır.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Emzirme Hakkında

İki kişilik yemeye devam ediyorsunuz; fazladan günde 500 kalori almalısınız:

Hamilelik sırasında beslenmemize gösterdiğiniz özeni emzirirken de sürdürmelisiniz. Kısaca tekrarlarsak; taze sebze ve meyve ağırlıklı, posalı gıdalar içeren protein, kalsiyum ve demirden zengin gıdalarla beslenme.

Yazının devamını okuyun… »

Popularity: unranked [?]

Kardeş Kıskançlığı

Çocuklar bir kardeşlerinin olmasını isterler, ancak kardeş doğumu ile de yoğun bir kıskançlık yaşamaya ve anne babaları zorlamaya başlarlar. Önceleri sürekli kardeş isteyen bir çocuğun bu isteği gerçekleştikten sonra neden kardeşini kıskandığı, hatta ona düşman gibi davrandığını anlamak zor olmalı. Oysa bu çocukların süreklilik göstermeyen, değişken olan isteklerini yansıtan, dolayısıyla onların doğasıyla ilgili ipucu veren bir özellikleridir. Bu nedenle çocuk için diğer önemli kararlarda olduğu gibi kardeş isteğinin gerekliliğine de anne ve babanın karar vermesi gerekmektedir. Annenin beden ve ruh sağlığı, ailenin ekonomik gücü, doğacak çocuğun bakımına ilişkin sorumlulukların paylaşılması bu kararı belirleyecektir.

Yazının devamını okuyun… »

Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder