10 Haziran 2010 Perşembe

'Fiziksel aktivitenin sağlık için önemi' Google Edit.


  Fiziksel aktivitenin sağlık için önemi

Sağlık; bireyin bedensel, ruhsal ve sosyal anlamda tam bir iyilik halinde olması olarak tanımlanmaktadır. Sağlık kaliteli yaşamın vazgeçilmez koşulu olarak kabul edilmektedir. Teknolojik gelişmelerle günlük aktivite yoğunluğunu azaltmak her ne kadar yaşamı kolaylaştırsa da uzun vadede hareketsiz bireylerin sayısını arttırmakta ve sağlığı olumsuz etkilemektedir.
Fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını arttıran önemli nedenlerden biri olmuştur.
Çocukluk çağından itibaren düzenli aktivite alışkanlığı kazandırmak, egzersizi günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline getirmek ve en azından her birey için günlük bedensel aktivite miktarını arttırmak bireysel sağlığımızın korunması ve ileride karşılaşılacak sağlık tehditlerinin azaltılması konusunda oldukça
büyük öneme sahiptir.
Fiziksel aktivite; günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanır.
Yürümek, koşmak, sıçramak, yüzmek, bisiklete binmek, çömelmek-kalkmak, kol ve bacak hareketleri, baş ve gövde hareketleri gibi temel vücut hareketlerinin tümünü ya da bir kısmını içeren çeşitli spor dalları, egzersiz, oyun, ve gün içerisindeki aktiviteler fiziksel aktivite olarak kabul edilebilir.

Fiziksel aktivitenin sağlığımız üzerine olumlu etkileri :
1. Bedensel Sağlık Üzerine Etkileri :
A. Kas-İskelet Sistemi Üzerine Etkileri :
 Kas kuvvetinin ve kas tonusunun korunması ve arttırılması,
 Kas ve eklemlerin esnekliğinin korunması ve arttırılması,
 Hareket alışkanlığının ve fiziksel aktivite toleransının artması (kondüsyon ve dayanıklılık), reflekslerin ve reaksiyon zamanının gelişmesi,
 Vücut düzgünlüğünün ve postürün korunması,
 Vücut farkındalığının geliştirilmesi,
 Denge ve düzeltme reaksiyonlarının gelişmesi,
 Yorgunluğun azaltılması,
 Kas kasılması ve aktivitenin etkisiyle
kemik mineral yoğunluğunun korunması ve osteoporozun önlenmesi,
 Kas dokusunca kullanılan
enerji ve oksijen miktarının artması,
 Olası yaralanma, sakatlık ve kazalara karşı bedensel korunma geliştirmesi

Popularity: unranked [?]

Benzer yazılar

Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder