hindistan cevizinin kabuk zarından elde edilen şifalı bitki
Muskatın Faydaları
Muscatın Yararları
Kücük Hindistan Cevizi Faydaları ve yararları
Muskat, Ceviz-i Bevva, Narcil diye de adlandırılır.2 – 3 cm uzunlukta ve 1 – 2 cm çapta, oval – ceviz şekilli, gri – kahverengi, üzeri çukurlu tohumdur.Hindistancevizi de denilen Muskat zeytin büyüklüğünde, üzerinde çizgiler bulunan bir cevizdir ve Hindistan cevizi meyvesinden, isim benzerliği dışında, tamamen farklıdır.
Küçük hindistan cevizi ağacı, görünüş bakımından portakal ağacına benzer. Bu ağacın meyvesinden iki çeşit baharat elde edilir. Meyvesinin dış ince zarından “Muskat” ve meyvenin içindeki kahverengi tohumdan “Küçük hindistan cevizi” elde edilir.
Bileşim:
Sabit yağ, uçucu yağ ve rezin taşımaktadır.
Kaliteli Bir Küçük Hindistan Cevizinde;
Yabancı madde en çok %0.5, rutubet en çok %10, toplam kül en çok %1.5, asitte çözünmeyen kül en çok %0.5, uçucu yağ en az 5 ml/100 g olmalıdır. Salmonella, Ecoli 0157:H7 ve Aflatoksin bulunmamalıdır.
Yetiştiği Yerler:
Endonezya kökenli olup Tropik bölgelerde yetişir veya yetiştirilir. Kaynak ülkeler: Endonezya, Grenada, Srilanka, Malezya, Papua Yeni Gine’dir.
Kullanım Alanları:
Öğütülmüş veya rendelenmiş olarak unlu ve şekerli ürünlerde, et, tavuk, su ürünü ve bunların sosları, çorba, peynir ve sebzelerde kullanılmaktadır. Kullanılan miktarların az olması gerekmektedir. Bunların yanında parfümeri, eczacılık ve kozmetikte de kullanılmaktadır.
Faydaları;
Gaz söktürücü, iştah açıcı, bulantı giderici ve antiseptik özelliklere sahiptir. Ülkemizde karın ağrılarına karşı kullanımı oldukça yaygındır. Aynı zamanda vücudu kuvvetlendirici etkileri vardır.
Eski çağlarda Hind Veda literatüründe nefes kokması, baş ağrısı ve yüksek ateş için; Arap literatüründe ise afrodizyak ve mide ilacı olarak önerilir.
Küçük Hindistan Cevizi Tozu, taze sıkılmış meyve suyuna 1 çay kaşığı serpilip içilebilir.
Not: Yüksek dozlarda tehlikelidir. Zehirlenme belirtileri; baş ağrısı, susuzluk ve sersemliktir.
İçerdiği Besin Değerleri, Vitaminler ve Mineraller;
1 çay kaşığı Küçük Hindistan Cevizi 1.9 gr gelir.
Bir çay kaşığı küçük hindistan cevizinin içinde; 11 calori, 141 mg protein, 739 mg yağ, 3.8 mg kalsiyum, 899 mg karbonhidrat, 3.8 mg fosfor, 6.8 mcg thiamine, 4.7 mcg riboflavin ve 2 units Vitamin A bulunmaktadır.
Muscatın Yararları
Kücük Hindistan Cevizi Faydaları ve yararları
Muskat, Ceviz-i Bevva, Narcil diye de adlandırılır.2 – 3 cm uzunlukta ve 1 – 2 cm çapta, oval – ceviz şekilli, gri – kahverengi, üzeri çukurlu tohumdur.Hindistancevizi de denilen Muskat zeytin büyüklüğünde, üzerinde çizgiler bulunan bir cevizdir ve Hindistan cevizi meyvesinden, isim benzerliği dışında, tamamen farklıdır.
Küçük hindistan cevizi ağacı, görünüş bakımından portakal ağacına benzer. Bu ağacın meyvesinden iki çeşit baharat elde edilir. Meyvesinin dış ince zarından “Muskat” ve meyvenin içindeki kahverengi tohumdan “Küçük hindistan cevizi” elde edilir.
Bileşim:
Sabit yağ, uçucu yağ ve rezin taşımaktadır.
Kaliteli Bir Küçük Hindistan Cevizinde;
Yabancı madde en çok %0.5, rutubet en çok %10, toplam kül en çok %1.5, asitte çözünmeyen kül en çok %0.5, uçucu yağ en az 5 ml/100 g olmalıdır. Salmonella, Ecoli 0157:H7 ve Aflatoksin bulunmamalıdır.
Yetiştiği Yerler:
Endonezya kökenli olup Tropik bölgelerde yetişir veya yetiştirilir. Kaynak ülkeler: Endonezya, Grenada, Srilanka, Malezya, Papua Yeni Gine’dir.
Kullanım Alanları:
Öğütülmüş veya rendelenmiş olarak unlu ve şekerli ürünlerde, et, tavuk, su ürünü ve bunların sosları, çorba, peynir ve sebzelerde kullanılmaktadır. Kullanılan miktarların az olması gerekmektedir. Bunların yanında parfümeri, eczacılık ve kozmetikte de kullanılmaktadır.
Faydaları;
Gaz söktürücü, iştah açıcı, bulantı giderici ve antiseptik özelliklere sahiptir. Ülkemizde karın ağrılarına karşı kullanımı oldukça yaygındır. Aynı zamanda vücudu kuvvetlendirici etkileri vardır.
Eski çağlarda Hind Veda literatüründe nefes kokması, baş ağrısı ve yüksek ateş için; Arap literatüründe ise afrodizyak ve mide ilacı olarak önerilir.
Küçük Hindistan Cevizi Tozu, taze sıkılmış meyve suyuna 1 çay kaşığı serpilip içilebilir.
Not: Yüksek dozlarda tehlikelidir. Zehirlenme belirtileri; baş ağrısı, susuzluk ve sersemliktir.
İçerdiği Besin Değerleri, Vitaminler ve Mineraller;
1 çay kaşığı Küçük Hindistan Cevizi 1.9 gr gelir.
Bir çay kaşığı küçük hindistan cevizinin içinde; 11 calori, 141 mg protein, 739 mg yağ, 3.8 mg kalsiyum, 899 mg karbonhidrat, 3.8 mg fosfor, 6.8 mcg thiamine, 4.7 mcg riboflavin ve 2 units Vitamin A bulunmaktadır.
İlgili yazılar:
- Hindistan Cevizi Faydaları
- Küçük Hindistancevizinin Faydaları
- Kurutulmuş Hindistan Cevizinin Faydaları
- Küçük Hindistan Cevizi
- Muskat (Küçük Hindistancevizi) Faydaları ve Kullanımı
- Hindistan cevizi suyu, susatmıyor!
- Hindistan cevizi yağı kolesterol deposu
- Blueberry Meyvesi
- Hangi bitki neye iyi gelir -Şifalı Bitkiler
- Meyve Tohumlarının Yararları-Faydaları
- Bitki çayları, hangi bitki çayı neye iyi gelir
- Lahana Ailesiyle İyi Geçinin-Lahananın Faydaları
- Çörek otu hakkında merak edilen herşey
- Keçi boynuzu pekmezinin Faydaları
- Şifalı Bitkiler
- Zencefil Nasıl Kullanılır
- Altın Çilek faydaları
- aloe veranın faydaları
- Kış Bitkileri Kürleri
- Kayısı nelere iyi gelir
- Kudret Narı Yetiştiriciliği
- Ağız Kokusu ve Diş Eti Kanaması
- Şifalı Bitkiler Bitki Çayları Meyveler Sebzeler Baharatlar Şifalı Bitkiler ve Faydaları
- Hurmanın faydaları
- Yağ yakımını hızlandıran besinler
- şifalı bitkiler ve kullanımı
- Kore Gingseng’inin Faydaları
- Ahmet Maranki Şifalı Bitkiler kitabında Küçük Hindistan Cevizi hakkında bilgi veriyor…
- Brokolinin Faydaları, brokolinin faydası nedir
- Herderde Deva Bitkiler A'dan Z'ye